It´s no life without technology

Windows historie: aneb zpátky do minulosti (část 2.)

13.03.2011 13:54

 

V další části článku se podíváme na historii od Windows 95, až po zatím poslední Windows 7.
 

 

24. Srpen 1995 – Windows 95

Další, velice úspěšný systém od firmy Microsoft. Jednalo o systém s jádrem 32bitů, ale samozřejmě 16-bit byl stále podporován pro zpětné aplikace. Oproti předchozí verzi Windows 3.11 či NT 3.5x se systém lišil lepší správou oken za použití minimalizační lišty (standardně umístěná v dolní části pracovní plochy). Dále přibylo oblíbené tlačítko start, v trochu předělané formě je stále součástí Windows a stále plní svůj účel jednodušší navigace v systému. Samozřejmě přibyla spousta nových ovladačů na nový hardware a nový software s rychlejšími možnostmi.

Vznik dalších tří verzí nebyl ničím příliš výjimečný, jednalo se o verze s nějakými zpětnými doplňky, či aktualizacemi systému, či přídavného softwaru.

Další verze:

Únor 1996 - Win95 A

Září 1996 - Win95 B

Listopad 1997 - Win95 C

 

 

 

29. Srpen 1996 – Windows NT 4.0

O rok později, po první verzi Windows 95, vzniklo pokračování Windows NT. Znovu se jednalo o systém určený především firmám či vývojářům softwaru, protože os obsahoval znovu samostatné 32-bit jádro. Opět se jednalo o celkem zranitelný systém. Oproti předchozím verzím se lišil úpravou plochy (stejné jako u Windows 95), nebo znovu širším objemem hardwarových ovladačů.

Edice:

NT 4.0 Workstation
NT 4.0 Server
NT 4.0 Enterprise Edition
NT 4.0 Terminal Server
NT 4.0 BackOffice Server

 

  

 

 

Červen 1998 – Windows 98(SE)

Další, velmi převratný a do nedávna hodně používaný systém. Jednalo se o velmi vylepšenou verzi Windows 95. Mezi novinky patřila podpora zařízení USB (bez kterého si dnes život nedokážeme představit), nebo i podpora více monitorů najednou.  Vzhled se podstatných novinek nedočkal a druhá verze SE vydaná v roce 1999, obsahovala balík oprav, či novou verzi prohlížeče Internet Explorer 5.

 

 

 

14. Září 2000 – Windows ME (Millennium Edition)

Spíše se zase jednalo o vylepšené Windows 98. Je poslední systém, který využíval nástavbu MS-DOSu, jakožto systému takového. Windows ME byl zaměřen především na domácí uživatele. Co je potřeba zmínit, tak to určitě to, že systém obsahoval obnovení systému (jako první), nebo komprimovací program zip byl umístěn přímo do průzkumníka. Za zmínku ještě stojí automatické aktualizace systému.

 

 

 

17. Únor 2000 – Windows 2000

Něco málo před tím, než vyšel Windows ME, se zrodil Windows 2000. Určitě si na něj leckdo vzpomene, nebo ho právě používá. A čím byl výjimečný? Tato verze obsahovala podporu zařízení Plug-and-play, což znamenalo pokrok v přidávání hardwaru. Nebylo totiž už potřeba instalovat ovladače a poté restartovat systém, stačilo připojit a zařízení bylo hned použitelné. Dále nová podpora DirectX 7 nebo souborový systém NTFS. Ještě bych uvedl, že systém běžel stejně jako verze NT, na svém samostatném jádře, ale v tomto případě se jednalo a stabilnější verzi.

Edice:

Windows 2000 Professional
Windows 2000 Server
Windows 2000 Advanced Server
Windows 2000 Datacenter Server

 

 

 

25. Řijna 2001 – Windows XP

Nejznámější a při psaní této recenze pořád nejpoužívanější systém od Microsoftu. Převratná vizualizace, nebo i 64bitová verze. Příjemné uživatelské rozhraní, stabilní výkon, podpora zpětného hardwaru, rychlost nebo třeba lepší zabezpečení či vylepšené aktualizace. Přelomový systém přinesl nejen velký výdělek, ale i spoustu spokojených uživatelů. Jedná se o systém vytvořený na bázi předchozích Windows 2000, tedy opět se samostatným jádrem.

 

Edice:

Home / Professional
64-Bit Itanium Edition
Professional 64-Bit Edition
Tablet PC Edition
Tablet PC Edition 2005
Media Center Edition
Media Center Edition 2004
Media Center Edition 2005
Starter Edition
Windows XP Edition N & KN
Windows Fundamentals for Legacy PCs
Windows 2003 Web Edition
Windows 2003 Standard Edition
Windows 2003 Enterprise Edition
Windows 2003 Datacenter Edition

 

 

 

 

2006 - Windows Vista a 2009 - Windows 7

O těchto systémech jen krátce. Po úspěchu XPček se čekal úspěch i u Windows Vista. Ty ale neměli tak očekávaný ohlas a to hlavně z důvodu vyšších nároků na hardware (především operační paměť). Novinkou byla funkce Aero – efekty, průhledné přechody. Dále i nová inovace uživatelského prostředí.

Windows 7 má mnohem větší ohlas – není tak náročný, oproti Vistám je svižnější. Vizualizace je skoro na stejné úrovni, přičemž operační paměť není tak vytížená. Microsoft si od sedmiček slibuje nahrazení za Windows XP, ale zatím se to nepodařilo (i když uživatelů s Windows 7 přibývá). Každý, kdo na počítačích pracuje, se s těmito systémy určitě setkal, takže určitě není třeba více připomínat.

 

 

 

Tímto je druhá a poslední část uzavřena, každopádně už se chystá Windows 8, který by měl být použitelný i s procesory ARM.

 

 

Zdroj obrázků: www.google.com                                                            

autor: Ondra

 

Vyhledávání

Zdravíme příznivce technologií!! Technika se motá všude kolem nás, to nelze upřít. Chce to dávku trpělivosti pro člověka, který se v ní chce orientovat. My tu trpělivost máme a chceme sdílet vědomosti a názory s Vámi všemi, kteří plují na stejné lodi takříkajíc. Postupně se zde budou objevovat články z oblasti mobilní komunikace, počítačů a všeho tomu blízkého. Věříme, že nesplyneme s davem ostatních nadšenců, ale vykročíme tou správnou nohou. A když ne ani to, pak alespoň věříme, že bude tento web přínosem pro komunitu lidí, kteří se techniky nebojí. Díky za Vaši přízeň (nyní samozřejmě teprve budoucí). 

Techmanie © 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode

TOPlist